Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Hoge Bi

De Hoge Bi is in 1865 ontwikkeld. Groot wiel voor, klein wiel achter en de pedalen direct aan het voorwiel. Het bleek een onding. Groot, onhandig en erg riskant bij afdalingen. Toch werd de Hoge Bi populair. De Hoge Bi was snel en sportief; iets om te hebben. De Hoge Bi van toen lijkt op de MFA van nu. De MFA is groot en onhandig. Duur bovendien en dat is riskant in tijden van recessie.

 

 

De MFA was tot voor kort ook iets om te hebben. Maar nu twijfelen bestuurders en professionals aan de meerwaarde ervan. Die twijfel bestond toentertijd ook over de Hoge Bi. Wat was er immers mis met paard en wagen?

 

Gelukkig hebben de toenmalige fietspioniers zich niet door deze twijfel laten hinderen. De kettingaandrijving werd uitgevonden, de wielen werden aangepast, en de trappers kwamen aan het frame. Het resultaat noemde ze Safety. Snel én veilig!

 

Ik hoop dat de vastgoedpioniers van vandaag zich aan deze kleine geschiedenis spiegelen. Ik ben er van overtuigd dat er betere en slimmere MFA's mogelijk zijn.  Minder groot, minder onhandig en 'veiliger' in de exploitatie. De huidige generatie MFA's mist de kettingaandrijving van de fiets.  Een mechanisme dat energie en enthousiasme omzet in snelheid en dynamiek. Dat mechanisme wil ik het verdienmechanisme noemen.

 

Marc van Leent