Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Is vastgoed een vak?

Op de website van Bouwstenen van Sociaal is de vraag gesteld of vastgoedmanagement een echt vak is. 50% vindt van wel en 50% van niet. Voor veel respondenten is vastgoed vooral een kwestie van 'gezond verstand'.

Recent trof ik een gemeenteambtenaar die er van overtuigd was dat de gemeente als vastgoedeigenaar altijd goedkoper uit is dan een marktpartij; "de winst van de marktpartij kan immers in eigen zak gehouden worden". Mijn vraag was toen: "geldt deze redenering ook voor het verzenden van brieven naar burgers en het schoonmaken van de gemeentelijke kantoren? De winst van respectievelijk postbedrijf en schoonmaakbedrijf kan in dat geval uitgespaard worden". Nee", zo reageerde een derde: "de gemeente heeft daar immers geen verstand van". Hij betoogde dat het veronderstelde voordeel in het niet zal vallen bij het nadeel van ontbrekende kennis, routines en instrumenten. Ik ben het daar mee eens.

 

Maar wat is dan het verschil met vastgoedmanagement. Heeft de gemeente daar wel verstand van? Op basis van onderzoek naar de kwaliteit het vastgoedmanagement zoals door gemeenten zelf gepercipieerd, lijkt dit onwaarschijnlijk. 50% van gemeenten heeft geen vastgoedbeleid en 70%  heeft haar vastgoedprocessen niet beschreven. De verklaring ligt besloten in de peiling van Bouwstenen: velen zien vastgoed niet als vak. Vastgoed is een kwestie van gezond verstand, en bij specifieke vragen over techniek, financiën of recht raadpleeg je een collega. Mijn mening: er is nog een lange weg te gaan.

 

Marc van Leent