Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

VPRO, HEMA en MFA

We hebben vanzelfsprekende woorden voor archetypische ruimten als kantoor, plein, park, straat en winkel. Ze zijn duidelijk en neutraal. Zulke woorden ontbreken als het gaat over vastgoed met een wijkfunctie. We spreken dan over buurthuis, wijkaccommodatie, trefcentrum of gemeenschapshuis. Tegenwoordig gebruiken we woorden als kulturhus, brede school, community center of MFA.

Geen van die woorden klinken vanzelfsprekend. Neutraal zijn ze zeker niet. Vaak roepen ze een frons op of een ronduit afwerende reactie. Nee hé! 

 

Hoe komt het dat we voor iets dat we hardnekkig nastreven, namelijk waardevolle ontmoetingsplekken in buurten en wijken, geen woorden kunnen vinden. Wat zegt dat? Recent las ik een nieuwe poging. Iemand sprak over een 'interactiemilieu'. Ik krijg er alleen maar jeuk van.

 

Stiekem reken ik op het begrip MFA. Die nietszeggendheid is haar kracht. Wat zegt immers het begrip multifunctionele accommodatie? Ik heb er thuis ook één! Ik hoop dat MFA zich ontwikkelt tot de soortnaam van wijkgeoriënteerde publieke voorzieningen. Maar dan attractief en gastvrij. De oorspronkelijke betekenis van het acroniem MFA zullen we gaandeweg vergeten. Wie weet immers nog dat de VPRO de Vrijzinnig Protenstantse Radio Omroep was of de Hema de Hollandse Eenheidsprijzen MAaatschappij?