Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Privatisering ruimtegebruik

In Romeinse tijd waren we aangewezen op publieke latrines; zij aan zij. Pas veel later kregen de mensen een eigen toilet, privaat geheten. Het duurde tot de jaren vijftig en zestig totdat iedereen over een eigen badkamer kon beschikken. Nu plaatsen we sauna's op zolder en bubblebaden in de tuin. De privatisering van het ruimtegebruik is een voortgaand en onomkeerbaar proces.

 

Die privatisering geldt niet alleen voor de sanitaire activiteiten. Ook andere activiteiten als werken, winkelen en amusement verhuizen naar het domein van de eigen woning. Dat is praktisch en vertrouwd. 

 

Commercieel en maatschappelijk vastgoed ondervinden sterke concurrentie van deze privatisering die niet zal afnemen als de economie weer aantrekt. De toenemende concurrentie stelt nieuwe eisen aan het operationeel management van gebouwen. Daarvoor moeten we beter begrijpen waarvoor mensen in de toekomst hun huis nog uitkomen. Is het gemak, genot of gezelschap? Hoe dan ook: gastvrijheid en ondernemerschap zullen de sleutel zijn.