Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Kunnen en gunnen

De exploitatie van het maatschappelijk vastgoed kent grote problemen; trefwoorden zijn:  lage bezetting, (verkapte) leegstand, klimaat- en energieproblemen en exploitatietekorten. Dat is niet mis. Lees daarvoor ook de Position Paper die Bouwstenen in samenspraak met het werkveld heeft opgesteld.

We discussiëren graag over het eigendom van maatschappelijk vastgoed; bij wie is dat in de juiste handen? Maar veel relevanter is de vraag: bij wie is de exploitatie in de juiste handen: wie optimaliseert de bezetting, wie voelt zich verantwoordelijk voor het energieverbruik en wie zorgt voor een gastvrije entourage?

 

Ik zie drie opties. Bij optie 1 ligt de verantwoordelijkheid voor de exploitatie bij de gebruikers. Bij optie 2 neemt de eigenaar  de exploitatie op zich. Bij optie 3 vervult een derde partij  de rol van exploitant.

 

Er groeit een breed besef onder eigenaren en gebruikers van maatschappelijk vastgoed dat ondernemerschap een absolute succesvoorwaarde is. Dat pleit ervoor om via optie 3 echte ondernemers een kans te geven als exploitant. Dat doen we nog erg weinig. Wat weerhoudt ons daarvan? Willen ondernemers het niet, of gunnen we ondernemers het niet?

 

Dat laatste sentiment, de gunfactor,  speelt beslist een rol. Als ondernemers in beeld zijn, worden plotseling financiële en andere voorwaarden gesteld die voor maatschappelijke partijen nooit gegolden hebben. “Stel je voor dat ondernemers gaan verdienen over de ruggen van arme burgers; dat kan niet de bedoeling zijn”. Mijn conclusie: ondernemerschap in maatschappelijk vastgoed is een kwestie van kunnen en gunnen.

 

Marc van Leent