Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Geen bouwplan zonder business plan

De traditionele vastgoedexploitatie is gebaseerd op de langdurige verhuur van een afgebakende ruimte. Door de verwachte huur af te zetten tegen de investeringskosten krijgt de eigenaar een beeld van zijn rendement. De BAR of NAR is de kern van zijn business case, meer is het in wezen niet. Een business plan is niet nodig. Maar tijden zijn veranderd!

 

 

Flexibiliteit en multifunctionaliteit zijn van uitzondering regel geworden. Huurders willen kortlopende huurcontracten, zo mogelijk maandelijks opzegbaar. Daarnaast verlangen ze meer services in de vorm van kant-en-klare werkplekken. Vergaderruimten willen ze best met andere partijen delen. Uiteraard zonder gedoe.

 

Maar wie gaat dat regelen? Huurders zien dat niet meer als hun taak. Maar ook de vastgoedeigenaar is voor dit operationele werk niet toegerust.  Dit opent de weg voor een nieuw type dienstverlener, een partij die op gastvrije en ondernemende wijze de exploitatie van het vastgoed een succes maakt. 

 

Maar valt er voor deze partij wat te verdienen? Een snel berekende BAR of NAR biedt hem geen houvast. Daar is een degelijk business plan voor nodig, liefst voordat de architect maar één streep op papier heeft gezet. Maar de praktijk is traditioneel (zucht), geworteld in formele regels en ingesleten routines. Een oproep om geen bouwplan zonder business plan te maken, lijkt aan dovemansoren gericht. 

 

Marc van Leent