Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Het recht van de belastingbetaler

Op locatiebezoek stel ik altijd de vraag wie ervan wakker ligt als ruimtes leeg staan. Die vraag wordt vaak gevolgd door een pijnlijke stilte. Het blijkt dat niemand er wakker van ligt. De gebruiker niet, "het wordt verrekend met mijn subsidie"; de beheerder niet, "daar ben ik niet van" en ook de gemeente niet, "wij sturen op inhoud".

 

Allemaal plausibele redenen, maar wie vertegenwoordigt de belastingbetaler in het maatschappelijk vastgoed?

 

De leegstand neemt ondertussen toe. Steeds meer scholen komen half leeg te staan, buurthuizen schieten over, en ook sportaccommodaties kampen met steeds meer ‘daluren’.  Veel van die leegstand is onzichtbaar. In het maatschappelijk vastgoed prijkt zelden een bord “te huur” op de gevel. Leegstand manifesteert zich in ruimtes die slechts voor enkele dagdelen per week gebruikt of in voormalige lokalen die nu dienst doen als opslagruimte. Wat je niet ziet, bestaat blijkbaar niet. In het gewone leven heet dat struisvogelgedrag, je kop in het zand steken.

 

Voordat we leegstand kunnen aanpakken, moeten we deze (dus) zichtbaar maken. In Nederland zijn we dol op punten geven. Punten voor duurzaamheid, punten voor gebruiksgemak en punten voor de Voice of Holland. Waarom geen punten voor de gebruiksintensiteit van publiek gefinancierde gebouwen, een (publieke) leegstandsscore dus. De belastingbetaler heeft daar recht op. 

 

Marc van Leent