Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Tijd rijp voor Voorzieningen Coöperatie

Wie is de gedroomde huisbaas in het maatschappelijk vastgoed. Wie is de partij die kennis heeft van vastgoed, vertrouwd is met sociale domein en bereid is in de volle breedte van het maatschappelijk vastgoed te acteren. Die partij is er niet!

Gemeenten beperken zich liever tot partijen waarmee ze een subsidierelatie hebben, woningcorporaties trekken zich al weer terug; en beleggers hebben nog een kater van de kantorenmarkt. En PPS dan? Ondanks 15 jaar lobbyen is publiek-private samenwerking in het maatschappelijk vastgoed nauwelijks van de grond gekomen. De aanbesteding is te complex en de contractduur te lang. Wie wil er voor 30 jaar vastzitten aan één aanbieder?!

 

Het is mijn overtuiging dat er een partij ontbreekt. Een partij die lijkt op een woningcorporatie, maar dan voor maatschappelijk vastgoed. Lees hier mijn schets van de  Voorzieningen Coöperatie, kortweg VoC, die is opgenomen in de Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2013.

 

Met zo’n VoC kunnen ondernemende partijen morgen beginnen. Eigendomsoverdracht is daar in eerste instantie niet voor nodig. Via het afstoten, transformeren en intensiveren van vastgoed creëert dit samenwerkingsverband z’n eigen bedrijfseconomisch fundament; de Voorzieningen Coöperatie is geboren.

 

Marc van Leent