Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Exploitatie, exploitatie, exploitatie

Het draait bij vastgoed om drie dingen: locatie, locatie, locatie.  Dat is het eerste wat u als vastgoedprofessional leert. Voor publiek vastgoed maak ik daar graag een variant op. Het draait bij publiek vastgoed om drie dingen: exploitatie, exploitatie, exploitatie.

Je zou zeggen dat bij publiek vastgoed de locatie nog belangrijker is dan die van ander vastgoed. Dat is ook zo. Maar het goede nieuws is dat deze locatie vaak al top is. Veel publiek vastgoed ligt op een centrale plek in stad, wijk of dorp. Je kan er goed parkeren en een bus stopt voor de deur.

 

Toch functioneert veel publiek vastgoed zeer matig. Aan de locatie kan het niet liggen; er is iets anders dat niet klopt. Wie rondvraagt waarom goed draaiende locaties succesvol zijn, hoort bijna altijd hetzelfde. Dat is de naam van een persoon. Dat komt door Angeliek, Leendert, Ivo of hoe ze ook mogen heten. Het is de persoon die verantwoordelijk is voor de exploitatie, het gezicht van de locatie.

 

Zelden wordt het succes toegekend aan het gebouw, belangrijk maar niet doorslaggevend. Ook de betrokken partijen en hun activiteiten lijken niet bepalend. Het horeca-credo: "de vent maakt de tent' is ook van toepassing in het publiek vastgoed. Er is een sleutelfiguur nodig die ervoor zorgt dat de mensen met de benen uit het raam hangen.

 

Die gezichtsbepalende figuur kan alleen goed functioneren als initiatief en ondernemerschap de ruimte krijgen. Dat is lang niet altijd het geval. Veel exploitaties zijn verkeerd opgezet: budgetgedreven in plaats van waardegedreven, gericht op het institutionele belang van betrokken partijen in plaats van dat van de klant. 

 

Drie jaar geleden sloot het MFA Lab  af met haar conclusies dat een MFA (lees: publiek vastgoed) geen gebouw is maar een onderneming. Dat gezichtspunt kan niet genoeg benadrukt worden. Het draait om de exploitatie, exploitatie, exploitatie. Lees hier het eindrapport van het MFA Lab.

 

Marc van Leent